Faluház Baráti Kör

 

 

1994. január 21-én alakult meg a Faluház Baráti Kör civil szervezet. Az egyesület elnöke Varga Gézáné. Az egyesület célja, hogy segítse a község építészeti, környezeti és természeti értékeinek megőrzését, korszerű és esztétikus fejlesztését, ápolja a lakóhely hagyományait, gyűjtse, védje és megismertesse történeti értékeit, erősítse a lakosság szülőhelye, otthont adó környezete iránti szeretetét, demokratikus hagyományokra építve szervezze

közösségi tevékenységét. Varga Gézáné, Marika így emlékezik vissza a küzdelmes, de ugyanakkor sok örömet is adó évekre: "Az első képek még a szép épületet idézik az éppen szükséges bútorokkal. Az ünnep véget ér, és jönnek a hétköznapok. A "Házat" meg kell tölteni élettel. Meg is telik minden szombaton. Diszkó, diszkó ... 200-300 fiatal táncol, őrjöng. Ez a diszkó őrület ideje. Pozitívuma: rövid időn belül mindenki tudja hol van Győrvár. Ez nem is

lenne baj, de a falubelieknek hamar elege lesz a forgalomból, a rongálásból, a szemetes utcákból és verekedésekből. Egyre többször elhangzik "Nem ezért építettük." Az épületet nagyon lelakják. Ősszel már a Polgármester Úr, Pintyőke István és a Vas Megyei Közösségfejlesztő, Pósfay Péter arról tanácskozik, mit és hogyan lehetne tenni azért, hogy elinduljon a munka és az épület betöltse szerepét.

 

Találkozásuk után megkezdődik egy közösségfejlesztő munka. Hívásukra megmozdul a falu. Az őszi, téli esték csoportos foglalkozásokkal telnek. Felmérjük lehetőségeinket, tartalékainkat és felvázoljuk terveinket.  Felgyorsulnak az események. 1994. január 21-én megalakul a Faluház Baráti Kör civil egyesület, mely arra vállalkozik, hogy megtölti élettel a "Házat". Első lépésként újra kitakarítjuk kívül-belül, udvart rendezünk. 

Egyre többen csatlakoznak az egyesülethez. Megfogalmazzák igényeiket. A Ház megtelik tartalommal. A csoportos foglalkozások folytatódnak, megalakulnak a szakkörök (kézműves, szövő, néptánc, karate, női és férfi foci, asztalitenisz, sakk) önkéntes vezetőkkel (pedagógusok), a községi könyvtár is a házba költözik. Megalakul a helyi újság, a "Győrvári Körkép" szerkesztősége. Tudósítói munkához látnak, és 1994. május 15-én a 2. Falunapon már készen van az újság első száma.

Igazi örömünnep ez a nap. Az egész falu ünnepel. Egésznapos program, finom ebéd, este utcabál. Így felsorolva szinte hihetetlennek, csodának tűnik amire ez a közösség képes volt. Tartalmas hétköznapok, szép ünnepek váltják egymást. Figyelnek ránk. Az egész országból érkeznek hozzánk tapasztalatcserére. Az első Megyenapnak, civil találkozónak adunk helyet. Bekapcsolódunk az országos vérkeringésbe. Győrvár nevének, a Faluház Baráti Körnek pozitív kicsengése van. A diszkó őrület alábbhagy, a büfé működik, de új szabályok szerint. A közös légtér miatt figyelni kell egymásra, ez sajnos nem mindenkinek tetszik.

Szponzorok, pályázatok, jó kapcsolatok segítségével sikerül egyre jobban megteremteni a működés feltételeit, berendezni a Házat. Minden év hoz valami minőségi változást. Jó hangulatú ifjúsági táborok, találkozók, Európa napok színesítik a programjainkat. Bekapcsolódunk a turizmusba. Nagy változást jelent a Teleház.

 

Megnyitásával megjelenik az Internet is. Ezzel kitárul a világ. Különösen a fiataloknak jelent sokat, de egyre többen veszik igénybe az idősebbek közül is. Új szolgáltatásunk a számítógépkezelői tanfolyam. A programok mellett figyelünk arra, hogy megfeleljünk az új meg új kihívásoknak. A munkanélküliség enyhítése az itt élők jobb életminőségének megteremtése érdekében Internetes álláskereséssel, állásajánlattal is foglalkozunk. Ezt az itt élők ingyen vehetik igénybe, mivel a Vas Megyei Munkaügyi Központ támogatja a programot.

Az NKÖM pályázatán nyert támogatással sikerült az épület felújítását elkezdeni. Ez a munka a Ház állapotának megóvása érdekében nagyon fontos. Korszerűsítettük a világítást, megoldottuk a hangosítást. Felújítottuk a WC-ket, zuhanyzókat, padlócsere történt. A nyílászárók felújítása, szigetelése folyamatban. Elkészült egy mobil színpad. A Ház él. Szolgálja az itt élőket, befogadja az idelátogatókat. A Házat működtető Faluház Baráti Kör az Önkormányzattal és az Intézményekkel együttműködve a falu lakóinak erkölcsi, alkalmanként anyagi támogatásával tudja ezt a nem könnyű, komplex feladatot ellátni. Bízunk abban, hogy sokak megelégedésére."

A faluház baráti kör művészeti csoportjai :

- Nefelejcs néptánccsoport

- Dalárda

- Győrvári szöcskelábúak

- Asszonytorna

- Színházlátogatók klubja

Szolgáltatások:

- Szerződésben vállalta át a Faluház Baráti Kör Győrvár község önkormányzatától a közművelődési feladatok ellátását

- Foglalkoztatási információs pont

- E-magyarország pont

Helyet ad az idősek napközi otthonának közösségi megmozdulásoknak (Falunap, kuruc fesztivál, bálok, esküvők, torok, vásárok, konferenciák, stb.) jelzőrendszeri megbeszéléseknek. Esténként fiatalok tudnak itt csocsózni, pingpongozni, internetezni (ingyenesen), stb.

2013-ban Leader pályázat keretében felújításra került az éület vizesblokkja, fűtéskorszerűsítés zajlott le, illetve kialakításra került az Interaktív kiállítótér.

Az egyesület főként pályázati forrásokból (NEA, NKA, Munkaügyi Központ, NCSSZI, Leader)  és Önkormányzati támogatásokból biztosítja működését.

Faluház Baráti Kör - Faluház Nyitvatartás:

Hétfő: 08:00 - 20:00 (Idősklub 07:00-15:30-ig nyitva)

Kedd: 08:00 - 16:00 (Idősklub 07:00-15:30-ig nyitva)

Szerda: 08:00 - 16:00 (Idősklub 07:00-15:30-ig nyitva)

Csütörtök: 08:00 - 16:00 (Idősklub 07:00-15:30-ig nyitva)

Péntek: 08:00 - 16:00 (Idősklub 07:00-15:30-ig nyitva)

Szombat: Program szerinti nyitvatartás

Vasárnap: Program szerinti nyitvatartás

A nyitvatartás a programok időpontjainak függvényében változhat!

 

2014-es állandó programok:

Hétfőtől péntekig:

Idősklub nyitva: 07:00 - 15:30

FIP Pont: (Faluház Baráti Kör - Faluház Nyitvatartás szerint)

eMop és Teleház: (Faluház Baráti Kör - Faluház Nyitvatartás szerint)

Kedd, péntek: 18:00 - 19:00 Asszonytorna

Kedd, Péntek: 12:00 -16:00 Könyvtári nyitvatartás ( a könyvtár egyéb nyitvatartási időben is elérhető)

Hétfő: 17:00 Dalárda próba

Péntek: 19:00 Nefelejcs néptánccsoport próba

 

Faluház Baráti Kör elérhetőségei:

Faluház Baráti Kör Közhasznú Egyesület

9821. Győrvár, Balogh Ádám u. 109.

Tel./Fax. 06-94/574-044

e-mail: faluhazgyorvar@gmail.com

Facebook oldal naponta frissítve:  http://facebook.com/fabeka.i.klub

Adószám: 19248178-1-18

Számlaszám: OPT - 11747075-20005306

Mindenkit várnak az egyesület munkatársai:

Soós Zoltán - elnök

művelődésszervező, könyvtáros, Teleház - eMagyarország Pont vezető, FIP Pont vezető